Azië

Op welke manier beïnvloedde alcohol verschillende Aziatische samenlevingen?



Ontstaan Landbouw.

Landbouw in Azië ontstond technisch gezien ongeveer 11000 jaar geleden in de Vruchtbare Sikkel. Maar in het Oosten van Azië ontstond landbouw, los van de ontwikkelingen in de levant, ongeveer 9000 jaar geleden. Hierbij werd voornamelijk gierst & rijst geteeld. Op basis van archeologisch onderzoek blijkt dat er in China sedentaire landbouwgemeenschappen ontstonden rond 7000 v. Chr. Hiervoor leefde men nomadisch als jager-verzamelaar. Toch werd hier ook sporadisch aan zwerflandbouw gedaan (PATRICK E. MCGOVERN | Prehistoric China, n.d.). 

We kunnen op basis van deze bronnen dus stellen dat de basis van alcohol doorheen het huidige China, Japan en Korea rijst was. Door gestoomde rijst te laten fermenteren kwam men tot verschillende vormen van alcohol. De voornaamste was rijstwijn. Rijstwijn heeft doorheen Azië dezelfde bereidingswijze, maar door het gebruik van verschillende soorten rijst en kruiden komt men tot een verschillende smaak. Hierdoor ziet men in Azië streekgebonden rijstwijn met dezelfde basis (rijst) en een verschillende smaak of naam. 


China

Men vermoed via archeologische vondsten dat er in China al sinds de landbouw aan alcoholconsumptie wordt gedaan. Toch komen verschillende alcoholische dranken pas voor in geschreven bronnen sedert 3200 jaar geleden. 

De invloed van alcohol op de Chinese samenleving aan de hand van de maatschappelijke domeinen

Economisch
In China is de voornaamst geteelde landbouwproduct rijst, dit is dus ook te zien in de geproduceerde alcohol. Doorheen de geschiedenis van China probeerden keizers of koningen de monopolie op alcohol te krijgen. Dit probeerden ze door de verkoop te regulieren of te verbannen, of alcohol zwaar te taxeren. Zo bleek dat tijdens de Han periode probeerde Wang Mang's (r. 9-23) adviseur op het gebied van landbouw hem een monopolie op alcohol op te leggen. Dit blijkt uit geschreven bronnen (PATRICK E. MCGOVERN | Prehistoric China, n.d.).  

Politiek
Alcohol had wel degelijk een grote invloed in de vroege Chinese politiek. Oude koningen lieten verschillende alcoholische dranken brouwen door hofbrouwers. Deze zouden hen geluk geven op het slagveld, goede banden scheppen met andere politieke leiders en invloed hebben op de gezondheid van hun rijk. . Later tijdens de Han dynastie (202 v. Chr. – 220) bleek uit geschriften dat leiders die veel of gematigd alcohol dronken hun rijk beter bestuurden. Ook was het traditie dat er getoast werd bij veldslagen, politiek overleg en discussies tussen leiders. Vaak werd er dus argwanend gekeken naar alcohol uit vrees voor vergiftiging, intoxicatie of onbedoelde respectloze handelingen. Toch werd verwacht dat er tijdens deze vergaderingen tussen de twee en vijf glazen alcohol werden gedronken (Drink Baijiu, 2021).

Sociaal
Alcohol consumptie in china werd op verschillende methoden toegepast. Tijdens overleggen of rituelen, kwamen mensen samen om tijdens de gelegenheid te drinken. In veel dorpen kwamen brouwers op die alcohol verkochten binnen het dorp. Zo kon men na lange dagen werken genieten van een glas gefermenteerd goud.

Hiernaast werd op feesten alcohol gebruikt om tot een gezellige sfeer te komen, het uitschenken van wijn, bier of andere alcoholhoudende dranken werd gezien als een teken van gastvrijheid. 

Cultureel
9000 jaar geleden werd alcohol in China voornamelijk gebruikt om de realiteit te verliezen. Zo kon men een manier vinden om met doden te communiceren in het hiernamaals. Dit gebeurde voornamelijk in de Henan provincie. Later werd de culturele rol van alcohol beperkt tot religieuze feesten of dorpsfeesten. 


Mongolië

Bij mongolië ligt de focus op het Mongoolse Rijk (1206-1294), aangezien dit het op één na grootste rijk is uit de wereldgeschiedenis en in diens korte tijd toch een aanzienlijke impact heeft gehad op het de geschiedenis van Eurazië.

De invloed van alcohol op de Chinese samenleving aan de hand van de maatschappelijke domeinen 

Economisch
Aangezien het Mongoolse rijk zo groot was, werden producten van over het ganse rijk verhandeld. Hieronder dus ook alcohol. In dit intranet van handelsroutes kwamen producten uit het oosten, terecht in het westen en omgekeerd. Hiernaast dreven de mongolen ook handel met aangrenzende koninkrijken. Zo werd alcohol van binnen het rijk verhandelt in ruil voor andere producten. 

Politiek
Binnen de Mongoolse politiek speelde alcohol ook een grote rol. De verschillende Khans uit dit rijk dronken voornamelijk gefermenteerde paardenmelk, honing of wijn. Telkens wanneer een afgevaardigde of diplomaat op bezoek kwam bij een Khan, werd verwachten dat deze volgde in het drinken van de Khan. Vaak was dit voor buitenlanders een moeilijk gebeuren. Toch werd van hen verwacht dat ze dit deden uit respect.

Ook bij de kroningsceremonie van een Khan werd alcohol overvloedig gebruikt.

Sociaal
De consumptie van alcohol binnen het rijk was normaal, maar toch moeilijk in te schatten. Dit komt door het multiculturele aspect van het rijk. Men vermoedt toch dat alcohol een grote invloed had in het dagelijks leven van inwoners. In Rusland beweert men zelfs dat het grootschalig alcoholgebruik daar te danken is aan de mongolen. Toch is hier geen bewijs voor.

Cultureel
Drinken bij de Mongolen was een normaal gebeuren. Van de laagste boer tot de grootste Khan werd alcohol gebruikt op verschillende manieren. Één van de grootste kenmerken van alcoholgebruik in het Mongoolse rijk was het multicultureel aspect ervan. Mongolen uit alle hoeken van het rijk dronken alcohol. Maar door het uitgebreide netwerk binnen de grenzen van het rijk kwamen ze in contact met verschillende vormen van gefermenteerde producten (May, n.d.). 

In het oosten van het rijk kwam men in contact met Aziatische rijstwijn. In het Westen verhandelden ze bier met West-Europeaanse koninkrijken. Vaak werden de alcoholvoorraden van veroverde volken geplunderd en verhandeld binnen het rijk. Dit fenomeen is een voorbeeld van "The Chinggis Exchange".


Hoe beïnvloeden deze evoluties elkaar?

Door het grote handelsnetwerk binnen het mongoolse rijk werd bier langzaam maar zeker verhandeld buiten Europa. Bier kwam op deze manier zelfs terecht in Oost-Azië. Zo kunnen we spreken dat er continentale handelscontacten op gang kwamen tussen Europa en Azië. Binnen deze handel was alcohol een groot deel van de verhandelde producten. (May, n.d.)Hiernaast heeft het introduceren van bier in China ook een invloed gehad op de verschillende maatschappelijke domeinen. Onder andere op de manier waarop bier werd geproduceerd. Zo werden na de Han dynastie niet alleen rijstwijn geconsumeerd maar ook bier gemaakt door middel van honing en bessen. In de 20ste eeuw werd bier een belangrijk exportmiddel van China, met onder andere brouwersgiganten als Tsjingtao. (Brewing Beer in the Han Empire (202 B.C. to 220 AD) - Beer Studies, n.d.)

Karel de Grote Hogeschool, Antwerpen
EBASO 3
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin