Azië
Op welke manier beïnvloedde alcohol verschillende Aziatische samenlevingen?

Ontstaan Landbouw.
Landbouw in Azië ontstond technisch gezien ongeveer 11000 jaar geleden in de Vruchtbare Sikkel. Maar in het Oosten van Azië ontstond landbouw, los van de ontwikkelingen in de levant, ongeveer 9000 jaar geleden. Hierbij werd voornamelijk gierst & rijst geteeld. Op basis van archeologisch onderzoek blijkt dat er in China sedentaire landbouwgemeenschappen ontstonden rond 7000 v. Chr. Hiervoor leefde men nomadisch als jager-verzamelaar. Toch werd hier ook sporadisch aan zwerflandbouw gedaan (PATRICK E. MCGOVERN | Prehistoric China, n.d.).
We kunnen op basis van deze bronnen dus stellen dat de basis van alcohol doorheen het huidige China, Japan en Korea rijst was. Door gestoomde rijst te laten fermenteren kwam men tot verschillende vormen van alcohol. De voornaamste was rijstwijn. Rijstwijn heeft doorheen Azië dezelfde bereidingswijze, maar door het gebruik van verschillende soorten rijst en kruiden komt men tot een verschillende smaak. Hierdoor ziet men in Azië streekgebonden rijstwijn met dezelfde basis (rijst) en een verschillende smaak of naam.

China
Men vermoed via archeologische vondsten dat er in China al sinds de landbouw aan alcoholconsumptie wordt gedaan. Toch komen verschillende alcoholische dranken pas voor in geschreven bronnen sedert 3200 jaar geleden.
De invloed van alcohol op de Chinese samenleving aan de hand van de maatschappelijke domeinen
Economisch
In China is de voornaamst geteelde landbouwproduct rijst,
dit is dus ook te zien in de geproduceerde alcohol. Doorheen de geschiedenis van China probeerden keizers of
koningen de monopolie op alcohol te krijgen. Dit probeerden ze door de verkoop
te regulieren of te verbannen, of alcohol zwaar te taxeren. Zo bleek dat tijdens
de Han periode probeerde Wang Mang's (r. 9-23) adviseur op het gebied van
landbouw hem een monopolie op alcohol op te leggen. Dit blijkt uit geschreven
bronnen (PATRICK E. MCGOVERN | Prehistoric China, n.d.).
Politiek
Alcohol had wel degelijk een grote invloed in de vroege Chinese
politiek. Oude koningen lieten verschillende alcoholische dranken brouwen door
hofbrouwers. Deze zouden hen geluk geven op het slagveld, goede banden scheppen
met andere politieke leiders en invloed hebben op de gezondheid van hun rijk. . Later tijdens de Han dynastie (202 v. Chr. – 220) bleek uit
geschriften dat leiders die veel of gematigd alcohol dronken hun rijk beter
bestuurden. Ook was het traditie dat er getoast werd bij veldslagen,
politiek overleg en discussies tussen leiders. Vaak werd er dus argwanend
gekeken naar alcohol uit vrees voor vergiftiging, intoxicatie of onbedoelde
respectloze handelingen. Toch werd
verwacht dat er tijdens deze vergaderingen tussen de twee en vijf glazen
alcohol werden gedronken (Drink Baijiu, 2021).
Sociaal
Alcohol consumptie in china werd op verschillende methoden
toegepast. Tijdens overleggen of rituelen, kwamen mensen samen om tijdens de
gelegenheid te drinken. In veel dorpen kwamen brouwers op die alcohol
verkochten binnen het dorp. Zo kon men na lange dagen werken genieten van een
glas gefermenteerd goud.

Hiernaast werd op feesten alcohol gebruikt om tot een gezellige sfeer te komen, het uitschenken van wijn, bier of andere alcoholhoudende dranken werd gezien als een teken van gastvrijheid.
Cultureel
9000 jaar geleden werd alcohol in China voornamelijk
gebruikt om de realiteit te verliezen. Zo kon men een manier vinden om met
doden te communiceren in het hiernamaals. Dit gebeurde voornamelijk in de Henan
provincie. Later werd de culturele rol van alcohol beperkt tot
religieuze feesten of dorpsfeesten.
Mongolië
Bij mongolië ligt de focus op het Mongoolse Rijk (1206-1294), aangezien dit het op één na grootste rijk is uit de wereldgeschiedenis en in diens korte tijd toch een aanzienlijke impact heeft gehad op het de geschiedenis van Eurazië.
De invloed van alcohol op de Chinese samenleving aan de hand van de maatschappelijke domeinen
Economisch
Aangezien
het Mongoolse rijk zo groot was, werden producten van over het ganse rijk
verhandeld. Hieronder dus ook alcohol. In dit intranet van handelsroutes kwamen
producten uit het oosten, terecht in het westen en omgekeerd. Hiernaast dreven
de mongolen ook handel met aangrenzende koninkrijken. Zo werd alcohol van
binnen het rijk verhandelt in ruil voor andere producten.
Politiek
Binnen de Mongoolse politiek speelde alcohol ook een grote
rol. De verschillende Khans uit dit rijk dronken voornamelijk gefermenteerde
paardenmelk, honing of wijn. Telkens wanneer een afgevaardigde of diplomaat op
bezoek kwam bij een Khan, werd verwachten dat deze volgde in het drinken van de
Khan. Vaak was dit voor buitenlanders een moeilijk gebeuren. Toch werd van hen
verwacht dat ze dit deden uit respect.

Ook bij de kroningsceremonie van een Khan werd alcohol overvloedig gebruikt.
Sociaal
De consumptie van alcohol binnen het rijk was normaal, maar
toch moeilijk in te schatten. Dit komt door het multiculturele aspect van het
rijk. Men vermoedt toch dat alcohol een grote invloed had in het dagelijks
leven van inwoners. In Rusland beweert men zelfs dat het grootschalig
alcoholgebruik daar te danken is aan de mongolen. Toch is hier geen bewijs voor.
Cultureel
Drinken bij de Mongolen was een normaal gebeuren. Van de
laagste boer tot de grootste Khan werd alcohol gebruikt op verschillende
manieren. Één van de grootste kenmerken van alcoholgebruik in het Mongoolse
rijk was het multicultureel aspect ervan. Mongolen uit alle hoeken van het rijk dronken alcohol. Maar
door het uitgebreide netwerk binnen de grenzen van het rijk kwamen ze in
contact met verschillende vormen van gefermenteerde producten (May, n.d.).
In het oosten van het rijk kwam men in contact met
Aziatische rijstwijn. In het Westen verhandelden ze bier met West-Europeaanse
koninkrijken. Vaak werden de alcoholvoorraden van veroverde volken geplunderd en
verhandeld binnen het rijk. Dit fenomeen is een voorbeeld van "The Chinggis
Exchange".
Hoe beïnvloeden deze evoluties elkaar?
Door het grote handelsnetwerk binnen het mongoolse rijk werd bier langzaam maar zeker verhandeld buiten Europa. Bier kwam op deze manier zelfs terecht in Oost-Azië. Zo kunnen we spreken dat er continentale handelscontacten op gang kwamen tussen Europa en Azië. Binnen deze handel was alcohol een groot deel van de verhandelde producten. (May, n.d.)Hiernaast heeft het introduceren van bier in China ook een invloed gehad op de verschillende maatschappelijke domeinen. Onder andere op de manier waarop bier werd geproduceerd. Zo werden na de Han dynastie niet alleen rijstwijn geconsumeerd maar ook bier gemaakt door middel van honing en bessen. In de 20ste eeuw werd bier een belangrijk exportmiddel van China, met onder andere brouwersgiganten als Tsjingtao. (Brewing Beer in the Han Empire (202 B.C. to 220 AD) - Beer Studies, n.d.)